فرش زنجان
فرش زنجان با توجه به نقش ونگاره ها وطراحی هایی که داردهمیشه مورد پسند کشورهای خارجی بوده است.استان زنجان یکی از قطبهای فعال قالیبافی در سطح کشور است. قالی در استان زنجان، به جهت نحوه بافت و مواد اولیه مصرفی آن و همبسته با نوع طرح و نقش آن به چند دسته تقسیم میکنیم. در وهله اول در استان زنجان از گذشته بسیار دور یک نوع قالی شبیه به خرسک در منطقه قیدار با رج شمار بالا و یک پود کلفت تهیه میشده است که در این نوع فرش پود نازک استفاده نمیشده، در حقیقت سنتیترین فرش دستبافت استان محسوب میشود، که اکثر روستاییان با بافت این نوع زیرانداز آشنایی کامل داشتهاند.
البته در حال حاضر نیز تعدادی از خواهران روستایی به بافت این نوع قالی مبادرت مینمایند. نوع دیگری از قالی که خاص استان زنجان بوده است، قالی با نقش «شاه بلاغی» و غلط ماهی، که هر دو نقشه به شکل ذهنی اجرا میگردیده و از نظر کیفیت از خرسکهای اولیه ریزتر بافته میشود ولی از نظر مرغوبیت، نوع نقشه اجرایی کیفیتی لازم را ندارند.
این نوع بافته در زنجان طرفداران مخصوص به خودش را دارد و کسانی که استطاعات خرید فرشهای ریزبافت را ندارند از این نوع قالیها خریداری میکنند که از نظر قیمت در سطح پایینتری هستند. رایجترین نوع قالی پشمی در استان زنجان نوع فرش دستبافت طرح افشار با رج شماره حدود ۳۰ الی ۴۰ رج می باشد، این نوع قالی ریزبافت، وارداتی بوده و از آذربایجان غربی وارد استان زنجان شده است.
صنعتگران قالیباف در شهرستانهای زنجان و طارم، گرماب و روستاهای تابعه آن بیشتر این نوع قالی را تولید میکنند. حدود ۵۰ الی ۶۰ سال است که این طرح وارد قالی زنجان شده است که در حقیقت یک نوع شکل بسیار انتزاعی است که در حقیقت ۵ طرح ماهی است، با رنگهای مختلف، که با هم ترکیب شدهاند و به شکل یک نقش واحد در فرش تکرار میشوند.
بافندههای این نوع قالی، بیشتر ساکنین شهر زنجان میباشند که از تولید این بافتهها رضایت کامل داشته و از نظر فروش نیز بازار خوبی دارند. ناگفته نماند که در نقشه فرشهای زنجان باز هم نقوش وارداتی مشاهده میشود که این نقوش شامل: نقشه شاه عباسی، گل فرنگ، شکارگاه، شطرنجی و غیره هستند که از استانهای دیگر به زنجان وارد شده است و دلیل ورود این نقشها، علاقه به ایجاد تنوع در نقش، بین بافندهها بوده است.