مقالات

از بین بردن پرز فرش | ۵ راهکار ساده برای رفع این مشکل

از بین بردن پرز فرش | ۵ راهکار ساده برای رفع این مشکل

در بیشتر مواقع، زمانی که یک فرش نو خریداری می‌کنید، با مشکلی بزرگ به نام پرز دادن فرش روبه‌رو می‌شوید. بسیاری از افراد پس از خرید فرش تا ماه‌ها درگیر از بین بردن پرز آن هستند. باید بدانید که بیشتر فرش‌های دست‌بافت و فرش‌های ماشینی پرز می‌دهند. البته در فرش‌های ماشینی با استفاده از هیت ست کردن نخ فرش تا حد زیادی پرز دادن آن را کاهش می‌دهند، اما باز هم مقداری پرز روی فرش باقی می‌ماند.

لازم به ذکر است که پرز فرش می‌تواند حساسیت‌زا باشد. البته روش‌هایی برای از بین بردن پرز فرش مانند جارو زدن منظم در جهت خواب فرش وجود دارد. در این مطلب به بررسی دلایل ایجاد پرز فرش و روش‌های از بین بردن آن می‌پردازیم.

از بین بردن پرز فرش | 5 راهکار ساده برای رفع این مشکل

از بین بردن پرز فرش | ۵ راهکار ساده برای رفع این مشکل

چه عواملی باعث ایجاد پرز فرش می‌شوند؟

پرز فرش در واقع الیافی است که در سطح بالایی بخش زمینه فرش قرار دارد. باید اشاره کرد که آهار، این الیاف فرش را مهار نمی‌کند. به دلیل مهار نشدن توسط آهار، زمانی که پا زیاد روی فرش بخورد، این الیاف از فرش جدا شده و به پرز تبدیل می‌شوند. زمانی که به فرش نگاه می‌کنید، موها و الیاف ریزی را می‌توانید ببینید که در واقع همان پرزها هستند.

معمولا در هفته‌ها و ماه‌های اول خرید و استفاده از فرش میزان پرز بیشتری روی آن وجود دارد. البته باید بدانید که برخی از فرش‌ها میزان پرزدهی بیشتری نسبت به سایر فرش‌ها دارند و از بین بردن پرز آن‌ها کمی دشوارتر است. الیافی برخی از فرش‌ها که از جنس پلی‌استر و ابریشم مصنوعی هستند، بهتر از فرش‌های دست‌بافت مهار می‌شوند. از همین رو پرزدهی این فرش‌ها کمتر خواهد بود. اما مساله‌ای که وجود دارد این است که چه دلایل باعث ایجاد پرز فرش می‌شوند.

چه عواملی باعث ایجاد پرز فرش می‌شوند؟

چه عواملی باعث ایجاد پرز فرش می‌شوند؟

 

برخی از دلایل مهم به وجود آمدن پرز فرش شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ایجاد پرز در هنگام تولید فرش
  • فرسوده شدن فرش
  • تراکم شانه فرش
  • کیفیت الیاف فرش

ایجاد پرز در هنگام تولید فرش

به طور کلی همه انواع فرش‌ها پرز می‌دهند، اما فرش‌های ماشینی میزان پرزدهی بیشتری نسبت به فرش‌های دست‌باف دارند. عموما در هنگام تولید فرش، پرز روی آن ایجاد می‌شود. بررسی و تنظیم صحیح دستگاه‌های ریسندگی، در کاهش ایجاد پرز تاثیر زیادی دارد. چرا که اگر دستگاه ریسندگی به‌درستی تنظیم نشود، نخ‌ها نیز به‌درستی تاب نمی‌خورند؛ از همین رو این فرایند باعث پرزدهی فرش خواهد شد.

در تولید فرش‌های ماشینی فرایند آهارزنی برای خواب بهتر فرش انجام می‌شود. به دلیل این که برخی از الیاف‌ها نسبت به سایر الیاف‌ها بلندتر هستند، در فرایند آهارزنی به‌درستی مهار نمی‌شوند. در نتیجه باعث ایجاد پرز فرش خواهند شد.

فرسوده شدن فرش

ابتدا باید بدانید که تنها در زمان نو بودن فرش، پرز ایجاد نمی‌شود. گاهی ممکن است که پس از گذشت زمان بسیار زیادی، فرش شما پرز بدهد. مهم‌ترین دلیل پرزدهی فرش در درازمدت، پا خوردن زیاد آن است. در واقع در اثر پا خوردن زیاد، فرش فرسوده می‌شود. به همین دلیل شروع به پرزدهی می‌کند.

تراکم و تعداد شانه فرش

یکی از عواملی که در پرزدهی فرش تاثیر زیادی دارد، میزان تراکم و تعداد شانه فرش است. باید بدانید که هر چه تعداد شانه فرش و میزان تراکم آن بیشتر باشد، میزان پرزدهی فرش کمتر خواهد بود. به عبارتی دیگر میزان تراکم و شانه فرش با میزان پرزدهی رابطه عکس دارد.

برای مثال، فرشی که دارای تعداد ۱۵۰۰ شانه است، نسبت به فرش دارای ۱۲۰۰ شانه، میزان پرزدهی کمتری خواهد داشت. در نتیجه از بین بردن پرز فرش با میزان تراکم و شانه بالا، آسان‌تر است.

تراکم و تعداد شانه فرش

تراکم و تعداد شانه فرش

کیفیت الیاف فرش

کیفیت الیاف به کار رفته در فرش، تاثیر زیادی بر میزان پرزدهی آن دارد. اگر الیاف مورد استفاده در تولید فرش، کیفیت پایینی داشته و از مواد بی‌کیفیت ساخته شده باشد، فرش به میزان بسیار زیادی پرز می‌دهد. این میزان تا حدی زیاد است که باعث دشواری در فرایند تمیز کردن فرش در خانه می‌شود. همچنین مجبور می‌شوید که به یک قالیشویی معتبر مراجعه کنید تا میزان پرزدهی فرش شما را تا حد ممکن کاهش دهد.

نوعی الیاف در صنعت فرش ماشینی به کار برده می‌شود که الیاف اکریلیک نام دارد. این نوع الیاف نسبت به سایر الیاف‌ها سریع‌تر فرسوده می‌شود. در نتیجه نسبت با سایر الیاف‌ها پرزدهی بیشتری خواهد داشت. به همین دلیل از بین بردن پرز فرش با چنین الیافی کمی دشوار است.

چگونه می‌توان پرز فرش را از بین برد؟

جلوگیری کامل از پرزدهی فرش غیر ممکن است؛ حتی اگر فرشی که تهیه می‌کنید، بسیار مرغوب و باکیفیت باشد، باز هم در حد کمی پرز خواهد داد. از سویی به دلیل سبک بودن الیاف جدا شده از فرش، این پرزها در هوا پخش شوند و باعث ایجاد آلرژی و بیماری‌های پوستی، تنفسی و گوارشی در افراد می‌شود. به همین دلیل، از بین بردن پرز فرش اهمیت بسیار زیادی دارد.

چگونه می‌توان پرز فرش را از بین برد؟

چگونه می‌توان پرز فرش را از بین برد؟

 

از جمله روش‌های از بین بردن پرز فرش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جارو زدن فرش
  • استفاده از پارچه نمدار
  • استفاده از شانه مخصوص فرش و فرچه
  • به کار بردن چسب کاغذی و کیسه حمام
  • استفاده از دستگاه پرزگیر و غلتک

جارو زدن فرش برای از بین بردن پرزها

برای از بین بردن پرز فرش می‌توان از جارو استفاده کرد. برای این کار لازم است که دو بار در هفته فرش را جارو بزنید. باید اشاره کرد که برای جدا شدن کامل پرز از فرش، باید در جهت خواب فرش جارو بزنید. در صورتی که خلاف جهت خواب فرش، جارو بزنید، پرز پس از جدا شدن دوباره روی فرش می‌ریزد. شما می‌توانید از هر نوع جاروی برقی و دستی برای این کار استفاده کنید.

لازم به ذکر است که در صورت استفاده از جاروی دستی، ابتدا آن را کم خیس کرده تا نم‌دار شود. به این ترتیب پرزها کاملا به جارو چسبیده و از فرش جدا می‌شوند.

از بین بردن پرز فرش با استفاده از پارچه نمدار

یک روش ساده برای خلاص شدن از پرزهای فرش این است که از یک پارچه نمدار استفاده کنید. ابتدا یک پارچه تمیز را برداشته و آن را کمی خیس کنید تا نمدار شود. سپس پارچه را روی فرش بکشید تا پرزها به آن چسبیده و کاملا از فرش جدا شوند. باید اشاره کرد که حتما پارچه را در جهت خواب فرش بکشید تا مطمئن شوید که پرز فرش از بین می‌رود.

خلاص شدن از پرز فرش با استفاده از فرچه و شانه مخصوص فرش

شما می‌توانید برای از بین بردن پرز فرش از شانه مخصوص فرش استفاده کنید. برای این کار باید سه بار در هفته شانه مخصوص را در جهت خواب فرش بکشید تا پرزها کنده شوند. یک روش دیگر برای کندن پرز فرش استفاده از فرچه است. شما باید فرچه را خیس و نمدار کنید؛ سپس در جهت خواب فرش آن را بکشید. لازم است که در هفته دو بار روی فرش فرچه بکشید تا از شر پرزها خلاص شوید.

خلاص شدن از پرز فرش با استفاده از فرچه و شانه مخصوص فرش

خلاص شدن از پرز فرش با استفاده از فرچه و شانه مخصوص فرش

چسب کاغذی و کیسه حمام؛ وسایلی مفید برای جدا کردن پرزها از فرش

از روش‌های خانگی از بین بردن پرز فرش می‌توان به استفاده از چسب کاغذی و کیسه حمام اشاره کرد. برای کندن پرز با چسب کاغذی، ابتدا باید چسب را به شکل مرتبی روی فرش بچسبانید؛ سپس خیلی آرام چسب را روی فرش فشار دهید. اجازه دهید تا حدود دو دقیقه به همان حالت بماند؛ سپس چسب را به آرامی از روی فرش جدا کنید. به این ترتیب پرزها به چسب چسبیده و از روی فرش کنده می‌شوند. برای استفاده از کیسه حمام باید ابتدا آن را نمدار کنید و در جهت خواب فرش بکشید. این کار را سه بار در هفته انجام دهید تا به شکل مطلوبی نتیجه بدهد.

استفاده از دستگاه پرزگیر و غلتک؛ ابزارآلاتی کاربردی در از بین بردن پرز فرش

بسیاری از افراد برای کندن پرز فرش از دستگاه پرزگیر و غلتک استفاده می‌کنند. دستگاه پرزگیر در کمترین زمان ممکن بیشترین مقدار پرز را از فرش جدا می‌کند. شما به راحتی می‌توانید در فروشگاه‌های معتبر این دستگاه را خریداری کنید. باید بدانید که در بازار، غلتک‌هایی مانند غلتک مورد استفاده در نقاشی ساختمان وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان پرز فرش را از بین برد.

روی این غلتک‌ها ماده‌ای چسبناک وجود دارد که با کشیدن آن روی فرش، پرزها به آن چسبیده و از روش فرش کنده می‌شوند. البته مانند سایر روش‌ها لازم است که غلتک را در جهت خواب فرش بکشید تا همه پرزها کاملا از فرش جدا شده و به غلتک بچسبند. باید اشاره کرد که چسب روی این غلتک‌ها قابل تعویض هستند. همچنین از این غلتک‌ها برای گرفتن پرز روی لباس‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

استفاده از دستگاه پرزگیر و غلتک

استفاده از دستگاه پرزگیر و غلتک

دیگر نگران پرز فرش‌های خود نباشید

افراد زیادی با مشکل پرزدهی فرش دست‌وپنجه نرم می‌کنند و به دنبال راهی برای خلاص شدن از پرزها هستند. به طور کلی روش‌های مختلفی برای از بین بردن پرز فرش در خانه وجود دارد. به عنوان مثال شما می‌توانید از فوم‌های نگهدارنده فرش استفاده کنید تا مقاومت فرش را در برابر پا خوردگی و فرسودگی افزایش دهید. هر چه فرش کمتر فرسوده شود، پرزدهی آن‌ها کمتر خواهد بود. باید اشاره کرد که شما برای کندن پرزها می‌توانید از کیسه حمام، پارچه نمدار و دستگاه‌های پرزگیر استفاده کنید.

شرکت فرش تندیس خاطره کاشان با داشتن کادری مجرب از کارشناسان به صورت ۲۴ ساعت در شبانه روز آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان است. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره‌های زیر در ارتباط باشید:

 

راه های ارتباطی تندیس خاطره کاشان

راه های ارتباطی تندیس خاطره کاشان

 

با ما در ارتباط باشید:

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.